Music-Leaks.nl
Een originele WordPress.com site voor kritieken

Copyright Nieuws: CreativeCommons Pilot

Creative Commons.nl

Dankzij een unieke samenwerking tussen Buma/Stemra en Creative Commons is het nu mogelijk om voor promotionele doeleinden jouw werken te verspreiden zonder dat Buma/Stemra hier voor factureert. Buma/Stemra is samen met CreativeCommons een project gestart dat aangesloten muziekauteurs en -uitgevers meer zeggenschap moet geven over het gebruik van hun eigen werken. Ook wordt gekeken in welke situaties het mogelijk is af te wijken van het huidige systeem van collectief beheer.

Stel, je bent lid van Buma/Stemra omdat je wilt dat er voor het gebruik van jouw muziek op bijvoorbeeld de radio of wanneer deze op cd verschijnt, betaald wordt. Maar je wilt ook wel eens wat van jouw materiaal aan mensen laten horen, zonder dat hier meteen geld voor betaald moet worden. Tot voor kort was dat niet mogelijk.

Maar daar is nu verandering in gekomen; in deze pilot willen Buma/Stemra en Creative Commons Nederland de makers van muziekwerken de mogelijkheid te bieden om naast commerciële exploitatie via Buma/Stemra, voor promotionele doeleinden niet-commerciële exploitatie van hun werken via Creative Commons te regelen. Met andere woorden: vanaf nu is het mogelijk dat je voor promotionele doeleinden, dus zonder dat er op de één of andere manier geld aan wordt verdiend, je jouw muziekwerken kunt verspreiden zonder dat Buma/Stemra hiervoor factureert. En dat op het moment dat een gebruiker het oppikt zoals een platenmaatschappij, een omroep of een kroeg, er wel gewoon voor betaald wordt. Maatwerk en meer keuzevrijheid dus. Zo kan een lid van Buma Stemra er voor kiezen om voor niet-commercieel gebruik van bepaalde werken geen vergoeding meer te vragen. Ook kan een tekstschrijver of componist die tot nu toe zijn werk alleen onder niet-commerciële Creative Commons licenties uitbracht, ervoor kiezen om lid te worden van Buma/Stemra en zo het innen van vergoedingen voor het commercieel gebruik van zijn werken over te dragen aan Buma/Stemra. In alle gevallen zal commercieel gebruik via Buma/Stemra blijven lopen.

Creative Commons pilot

Deze pilot is een wereldprimeur, op dit moment valt daar het volgende onder: Het onderzoeken of individuele niet-commerciële exploitatie via Creative Commons Nederland kan samen gaan met collectieve commerciële exploitatie via Buma/Stemra.Kijk ook op “Creative Commons website” “Speciale Voorwaarden CreativeCommons” Hoe werkt het? Als u kiest voor deelname aan de pilot, dan kiest u voor een model waarin u de voordelen van collectief rechtenbeheer via Buma/Stemra combineert met het individueel rechtenbeheer via Creative Commons. In de pilot die Buma/Stemra samen met Creative Commons Nederland is gestart wordt onderzocht of u voor promotionele doeleinden.Meedoen met de pilot.

Om mee te kunnen doen met deze pilot dient u een aantal stappen te doorlopen. Als u (nog) geen aangeslotene bent, moet u eerst lid worden van Buma/Stemra. Daarna is een heroverdracht van de vereiste rechten noodzakelijk. Als dat is gebeurd, kunt u op de website van Creative Commons kiezen voor één van de drie.Als u kiest voor deelname aan de pilot, dan kiest u voor een model waarin u de voordelen van collectief rechtenbeheer via Buma/Stemra combineert met het individueel rechtenbeheer via Creative Commons. In de pilot die Buma/Stemra samen met Creative Commons Nederland is gestart wordt onderzocht of u voor promotionele doeleinden, zonder dat er op de één of andere manier iemand geld aan verdient, uw muziekwerken kunt verspreiden. Buma factureert daar niet voor maar gaat dat wel doen op het moment dat een gebruiker het oppikt, zoals een platenmaatschappij, een omroep of een kroeg.

Hoe gaat dat dan in zijn werk?

Belangrijk is dat we het eens zijn over wanneer Buma/Stemra wel, en wanneer Buma/Stemra niet moet factureren. Om daar zo duidelijk mogelijk in te zijn, hebben we in overleg met Creative Commons Nederland een heldere toelichting bij ‘commercieel gebruik’ vastgesteld. En als er sprake is van ‘commercieel gebruik’, dan wordt er gefactureerd. En in andere gevallen niet.

Toelichting Commercieel Gebruik

Dit betekent wel dat u lid moet zijn van Buma/Stemra om mee te kunnen doen met de pilot. Houdt u er rekening mee dat lid worden van Buma/Stemra tien werkdagen duurt.

Word lid als componist/auteur, lid te worden van Buma/Stemra.

Promotionele doeleinden

U kunt binnen de pilot van Buma/Stemra, door akkoord te gaan met speciale voorwaarden, drie typen Creative Commons Licenties afsluiten, waarmee u voor promotionele doeleinden uw eigen muziek kunt verspreiden. Bijvoorbeeld via uw weblog, uw website, file-sharing of podcasts. Ook mag uw werk op cd verschijnen en kunt u het, voorzien van die Creative Commons Licenties, onder vrienden verspreiden. Zij mogen het op hun beurt weer onder hun vrienden verspreiden. Op de website van Creative Commons ziet u met welke licentie u wat mag doen.

Creative Commons Licentie

Er zijn vier stappen nodig om een werk onder een Creative Commons licentie aan te bieden:

Ten eerste is het van belang om zeker te stellen dat u hiervoor toestemming van alle rechthebbenden hebt. Naast jou als componist en/of tekstschrijver kunnen dit bijvoorbeeld ook nog uw co-auteurs, uw arrangeur en uw uitgever zijn. Alleen als alle betrokkenen toestemming geven kunt u het werk onder een CC licentie aanbieden.

Vervolgens geeft u bij Buma/Stemra aan dat u een of meer werken onder een Creative Commons Licentie wilt aanbieden. Dit kan (per werk) op de website van Buma/Stemra gebeuren. Op de website vindt u uitvoerige instructies voor het aanmelden. U kunt de werken pas zelf licenseren als u akkoord gaat met Speciale Voorwaarden die voor de pilot gelden. Ook die zijn te lezen bij het aanmelden van uw werken. Buma/Stemra wil weten voor welke werken ze binnen het kader van de pilot niet moet factureren en wanneer wel. En u wil weten waar u nu precies aan toe bent en wat uw mogelijkheden zijn.</li>

Daarna kunt u op de Creative Commons website een van de drie licenties voor niet commercieel gebruik kiezen. Op deze website vindt u instructies en aanvullende informatie over de licenties. Nadat u voor een van de licenties gekozen hebt krijgt u instructies om de Licentie voorwaarden bij het te licenseren werk te vermelden.

Ten slotte kunt u uw werk online zetten (of in het geval van off-line verspreiding) verveelvoudigen en verspreiden. Het is wel van belang dat u de instructies voor het vermelden van de licentievoorwaarden die u bij stap drie gekregen hebt exact volgt..En dan is het geregeld!

—————————————————————————————————————

‘N LEUKE DAG BIJ BUMACULTUUR

Den Bosch, 29 sept 2011;

Inderdaad, een leerzame dag voor alle nieuwkomers en een gezellige ontmoetingsdag voor de insiders. Het leukste is natuurlijk de naborrel. Daar ontmoet je weer collega’s die je een jaar misschien niet hebt gezien. Diverse actuele onderwerpen kwamen aan de orde; Hoe staat ’t er voor met de muziekindustrie ? Hoe gaat ’t met de boekingen van de artiesten ? Wat kunnen de copyrightorganisaties nog voor je betekenen in het digitale tijdperk? Hoe verhoudt zich het muziekgenre tussen mannen en vrouwen, en wat is het populairst? De nederlandstalige muziek. Nico Silvius opperde de term: HOLLANDSE muziek, Aldus Cees Vermeulen Windsant

De omroepen – althans de zenders – waren redelijk aanwezig. Enkele hielden zich op de achtergrond. Natuur zij die geen of nauwelijks nederlandstalige muziek draaien.Gerard Joling won de Buma NL Award voor Beste Zanger, Glennis Grace voor Beste Zangeres, Nick & Simon werden Beste Groep, Mike & Colin Beste Nieuwkomer, Emile Hartkamp – bekend als tekstschrijver voor onder anderen Frans Bauer, Jannes en Marianne Weber – kreeg een award voor Beste Auteur, Mijn Gevoel van Django Wagner werd Beste Album, Nick &amp; Simon wonnen met Vlinders de award voor Beste Single en Vinzzent’s Zomerdromen werd uitgeroepen tot Beste Videoclip. Eerder werd bekendgemaakt dat George Baker de TrosKompas Oeuvre Award had gewonnen en Gerard Joling de Sena Entertainment Award.Deze prijzen werden uitgereikt tijdens ‘Sterren.nl presenteert de Buma NL Awards’ waarbij LA The Voices, Django Wagner, Nick &amp; Simon, Jannes, Marianne Weber, Stef Ekkel, Gerard Joling, Jan Smit, 3JS, George Baker, Peter Beense, Thomas Berge en Frans Bauer optraden.

Eén reactie to “Copyright Nieuws: CreativeCommons Pilot”


GRAAG REACTIE - EERST INLOGGEN OF REGISTREER

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: