Music-Leaks.nl
Een originele WordPress.com site voor kritieken

BREIN VS ZIGGO & XS4ALL (m.b.t: PIRATE BAY )

PVV wil maatregelen tegen blokkade The Pirate Bay

Laatste update:  14 januari 2012 

De PVV wil dat er maatregelen worden genomen tegen het vonnis van de rechter in Den Haag die van de week besloot dat Ziggo en XS4ALL de downloadsite The Pirate Bay moeten blokkeren.

Dit typeert nu eens echt de PVV. Zich populair maken bij het grootste gedeelte van hun club; de ongeletterde stemmers. Die willen alles graties hebben en hebben geen respect en geld over voor kunst en muziek, dat alleen gemaakt kan worden als er budget is om bekend gemaakt kan worden bij leven van de maker, artiest of kunstenaar. Wat een misser PVV. Ik ben blij dat ik in ieder geval niet op deze achterlijke partij gestemd heb, aldus Chazz Schindler.

Hierover heeft de partij kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven.

De PVV vindt dat het blokkeren van een site valt onder censuur en dat het ‘in strijd is met het recht op vrije toegang tot internet’. “Het blokkeren van websites gaat ten koste van de vrijheid van (stelen door) burgers, ook als er via deze sites auteursrechtelijk beschermd werk gedownload kan worden”, staat er op de vragenlijst. De partij wil dat het Kabinet maatregelen neemt om dergelijke blokkades in de toekomst te voorkomen. Ook wil de PVV dat Ziggo en XS4ALL worden gecompenseerd als ze schade ondervinden door het vonnis van de rechter.

Stichting Brein: “Ook andere providers moeten The Pirate Bay blokkeren”

Door Joost Schellevis en Chazz Schindler, woensdag 11 januari 2012

De heer Tim Kuik van Stichting Brein zegt dat zijn organisatie nu aan andere isp’s gaat vragen om The Pirate Bay te blokkeren. Woensdagmorgen (ZIE UPDATE ONDER) won de auteursrechtwaakhond een rechtszaak tegen Ziggo en Xs4all over die kwestie.

De Stichting Brein-directeur noemt de uitkomst tegenover Tweakers.net ‘terecht’, en zegt dat het nu tijd wordt om aan andere internetproviders te vragen om hetzelfde te doen. “Het heeft weinig zin als alleen Ziggo en Xs4all The Pirate Bay blokkeren”, aldus heer Kuik.Als de providers weigeren om de torrentsite te blokkeren, lijkt een gang naar de rechter waarschijnlijk. “Het is logisch dat je, als je iets waar je recht op hebt niet krijgt, naar de rechter gaat”, stelt heer Kuik.Of andere providers de torrentsite zonder slag of stoot willen blokkeren is de vraag. Woordvoerster Maaike Scholten van UPC wil niet zeggen of haar bedrijf gehoor zou geven aan een oproep of dat het bedrijf het ook op een rechtszaak zou laten aankomen. Een woordvoerder van KPN zegt nog geen inhoudelijke reactie te kunnen geven.Stichting Brein won vandaag (woensdag 11 jan 2012) een rechtszaak tegen Xs4all en Ziggo. Die twee providers moeten binnen tien dagen The Pirate Bay blokkeren op straffe van een dwangsom van maximaal 250.000 euro. Of de providers in hoger beroep gaan, is nog niet bekend. In eerste aanleg verloor Brein een kort geding over dezelfde kwestie.

WIE EN WAT IS BREIN?

BREIN is een private handhavingsorganisatie en heeft in Nederland noh geen strafrechtelijke opsporingsbevoegdheden. De Auteurswet biedt rechthebbenden en hun vertegenwoordigers verschillende middelen om juridische actie te nemen. Zo kunnen inbreukmakende goederen en productiemiddelen worden opgeëist en kunnen schadevergoedingen worden gevorderd via een civiele procedure bij de rechtbank. Bij kleine zaken wordt de dader gevraagd om een onthoudingsverklaring met boetebeding te ondertekenen. Als dit wordt geweigerd wordt er een kort geding aangespannen. Bij grotere zaken wordt er een schadevergoeding geëist en/of wordt aangifte gedaan bij de strafrechtelijke autoriteiten.

BREIN tracht naar eigen zeggen enkel mensen te vervolgen die ze als ‘zware inbreukmakers’ ziet, dat wil zeggen eigenaars of beheerders van servers of sites met illegaal aanbod (bestanden of links) of ‘excessieve uploaders’. Volgens BREIN was de waarde van piraterij in 2004 ongeveer 350 miljoen.De stichting rekent daarvan ongeveer 50% toe aan Internetpiraterij en 50% aan handel in en het onder consumenten uitwisselen van illegale cd’s en dvd’s. Afgezet tegen de legale markt zou daarmee één op de drie beeld- en geluidsdragers in Nederland illegaal zijn. Kritiek op BREIN

De stichting BREIN ontvangt regelmatig kritiek op haar werkwijze. BREIN wordt onder andere ervan beschuldigd de privacy van internetgebruikers aan te tasten door gegevens van IP-adressen op te vragen. In een vonnis oordeelde de rechter dat de gebruikte methode om aan de IP-adressen te komen in strijd was met de privacyregels.

Ook wordt BREIN beschuldigd de vrijheid van meningsuiting te willen dwarsbomen door alle internetproviders te dagvaarden met de eis een bepaalde website te blokkeren. Dit zou een precedent kunnen scheppen waardoor de vrijheid van meningsuiting, en vrijheid in de persoonlijke levenssfeer in gevaar zou kunnen komen.

Acties door BREIN o.a.The Pirate Bay

Op 30 juli 2009 heeft de rechter in een kort geding bepaald dat The Pirate Bay haar website onbereikbaar moet maken voor bezoekers uit Nederland. Voor iedere dag dat de gedaagden niet aan het vonnis voldoen moeten zij een dwangsom van 30.000 euro betalen tot een maximum van 3 miljoeneuro. The Pirate Bay was niet aanwezig bij deze rechtszaak aangezien zij niet gedagvaard konden worden omdat BREIN naar eigen zeggen de gedaagden niet kon vinden voor de dagvaarding. BREIN heeft gebruikgemaakt van twitter, facebook en andere methodes om de gedaagden te bereiken maar de rechter vroeg zich af of dit wel geheel volgens de wet was.Volgens verschillende experts is het vonnis echter van weinig waarde. Zo zijn de verkeerde personen gedaagd en heeft de rechter direct ingestemd met alle eisen van de eiser omdat de tegenpartij niet op kwam dagen. Diverse partijen, waaronder de consumentenbond, reageerden teleurgesteld op deze uitspraak. Op 10 augustus gaf de stichting BREIN The Pirate Bay tot het einde van de maand alsnog de kans om zich te verdedigen.he Pirate Bay werd daarbij vertegenwoordigd door de in auteursrechten op internetgespecialiseerde advocaat Ernst-Jan Louwers.

Ziggo

Op 1 mei 2010 werd bekend dat BREIN kabelbedrijf Ziggo voor de rechter daagt. BREIN eiste dat The Pirate Bay, een torrentsite, door Ziggo wordt afgesloten voor haar abonnees. Op 29 april 2010 diende BREIN al een schriftelijk verzoek in bij Ziggo.Ziggo wees dit verzoek af omdat zij vond dat er “geen enkele juridische basis” voor dit verzoek was.Enkele critici achtten de kans op succes zeer klein omdat providers wettelijk beschermd zijn tegen afsluitverzoeken.

Op 19 juli 2010 werd in kort geding een vonnis geveld door de rechtbank te ’s-Gravenhage, waarbij de Stichting BREIN in dit proefproces als eiser optrad tegen ISP Ziggo BV en XS4ALL (deze laatste had zich in de zaak gevoegd aan de kant van Ziggo). Naar de mening van BREIN waren alle andere juridische mogelijkheden uitgeput, en dient Ziggo als de tussenpersoon te worden beschouwd die de diensten aanbiedt aan derden en zo inbreuk maakt op het auteursrecht. Om die reden zou Ziggo kunnen worden gesommeerd de doorgifte van The Pirate Bay aan haar abonnees te staken.

De zienswijze van BREIN werd echter niet door de rechter gedeeld. Volgens de rechtbank was voor het overgrote deel van de abonnees niet vast komen te staan dat zij inbreuk hadden gemaakt, terwijl de betreffende regelgeving alleen bedoeld is om een einde te kunnen maken aan een specifiekeinbreuk – alleen in dat geval is namelijk met voldoende mate van zekerheid vast te stellen dat er sprake is van inbreuk op auteursrechten door een abonnee. Een stakingsbevel voor alle gebruikers was daarom volgens de rechtbank niet toewijsbaar. Daarnaast was de rechtbank van oordeel dat BREIN onvoldoende had gedaan om individuele abonnees in rechte aan te spreken, zodat er nog andere en minder verstrekkende mogelijkheden openstaan.

De vordering van BREIN werd dus in kort geding afgewezen, omdat naar het oordeel van de rechtbank om bovenstaande redenen onvoldoende aannemelijk was dat de eis in de bodemprocedure zou worden toegewezen. BREIN is daarbij in de volledige proceskosten veroordeeld (ca. EUR 45.000). Naast de bodemprocedure gaat BREIN in hoger beroep tegen het vonnis.

In België werd een maand daarvoor met BAF vs. Telenet/Belgacom een gelijkaardige zaak geveld, waar de auteursrechtenvereniging evenmin gelijk kreeg.

Acties tegen BREIN en Rechtszaken tegen BREIN  Op 19 november 2007, kondigde de website TorrentFreak aan dat ze BREIN wilde gaan vervolgen omdat ze een stuk tekst van hun internet-blog hadden gekopieerd.

Op 15 mei 2009 kondigde de Usenet-Community FTD aan dat ze BREIN gaan aanklagen wegens het maken van valse uitlatingen. FTD stapt naar de rechter om in een bodemprocedure hun gelijk te krijgen. 

Deelnemers

Deelnemende organisaties zijn onder andere:

 • Buma/Stemra
 • NVPI
 • Motion Picture Association of America (MPAA)
 • Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (Sena)Zie ook
 • Auteursrecht
 • Ban Illegale Games & Software (B.I.G.)
 • Licentie
 • Piraterij (intellectuele eigendomsrechten)
 • SABAM (Belgische Auteurs Maatschappij)
 • ZIGGOExterne links
 • anti-piracy.nl website van stichting BREIN
 • auteursrecht.nl
 • Music-Leaks.nl
 • zocors-web.nl Weblog van de voormalige beheerder van een Bittorrent website, over zijn strijd met BREIN en de FIOD/ECD.Bronnen, noten en/of referenties:Wikipedia.com e.v.a.

UPDATE 11 JAN 2012

De Nederlandse internetproviders Ziggo en Xs4all moeten ip-adressen en domeinnamen van torrentsite The Pirate Bay blokkeren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De uitspraak beperkt zich niet tot de huidige ip-adressen en domeinnamen: ook toekomstige hosts en ip-adressen van de torrentsite moeten worden geblokkeerd. Op 25 januari moet de blokkade zijn doorgevoerd.

Doen de providers dat niet, dan moeten ze een forse dwangsom betalen. Als de blokkade op woensdag 25 januari niet is doorgevoerd, moeten ze 10.000 euro per dag betalen, met een maximum van 250.000 euro. De kans is groot dat de providers zich daarom aan het vonnis houden en de site voor hun klanten blokkeren.

Maar hoe zit het met andere providers: moeten die de torrentsite ook blokkeren? Kun je nog wel naar andere torrentsites gaan als je klant bij Ziggo of Xs4All bent? En begrijpt de rechter eigenlijk wel waar hij het over heeft, of loopt hij aan de leiband van de auteursrechtenlobby? Tweakers.net dook in het vonnis.

Mijn voorspelling is dat zij in beroep zullen gaan omdat zij nimmer alle Torrentadressen kunnen blokkeren, alleen de TPB-site die binnenkort wel anders zal heten met een ander adres maar vandaag (11/1) nog in de ‘lucht ‘is !. Aldus Chazz Schindler


Eén reactie to “BREIN VS ZIGGO & XS4ALL (m.b.t: PIRATE BAY )”

 1. Mijn voorspelling is, net als mijn collega, dat Ziggo & Xs4all in beroep zullen gaan omdat zij nimmer alle ip/torrentadressen kunnen blokkeren, alleen de The Pirate Bay-site die binnenkort wel anders zal gaan heten met een ander adres maar heden (11/1) nog in de ‘lucht ‘is !.
  Als belanghebbende bij het auteursrecht vind ik het alvast een zaak in de goede richting. Op dit gebied heeft internet de muziekuitgeverijen en auteurs met hun organisatie geen goed gedaan. Maar blijven doorvechten. Er is ook nog zoiets als ethiek en eerlijkheid!


GRAAG REACTIE - EERST INLOGGEN OF REGISTREER

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: