Music-Leaks.nl
Een originele WordPress.com site voor kritieken

Teksten en Ideeen

Vreemde praktijken van 

platenlabels en artiesten

Bij schering en inslag hoor ik de misstanden en verhalen van tipgevers en tekstschrijvers die hun diensten aanbieden aan artiesten en platenlabels. Er zijn immers fanatieke tekst-schrijvers die alle nieuwe hitjes in binnen- en buitenland volgen of er kanshebbers bijzitten voor de oude garde en de nieuwe artiesten. Enkele ervan ken ik: Cees Vermeulen Windsant en Rene Beunders. Zij droegen nieuwe cover-ideeen aan aan . De artiesten van weleer en platenmaatschappijen, die hiervoor meestal niet van plan zijn te betalen. Want zeggen de A&R’s  “wij waren al op het idee gekomen, of van “er is al iemand van ons mee bezig” en “wij betalen nooit voor teksten  ” Een gemakkelijke dood-doener dus !!  Al deze standaardkreten zijn van de baan als de labels de naam van bovenstaande tekstschrijvers op het betreffende label en/of erkennen dat deze ideeen zijn aangeleverd melden, maar betalen, ho maar !! Bovengenoemde schrijvers hebben immers in het verleden incidenteel wat ontvangen maar het blijft maar touwtrekken. Het is nl niet erg gebruikelijk om geld voor teksten te vragen, zeggen de mij’s, dit hoort de Buma-Stemra uit te keren. Maar omdat de buitenlandse uitgevers te gemakzuchtig en te inhalerig zijn geven zij geen z.g. authorisaties meer af. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de terugvallende verkoopcijfers. Men praat dan immers over ‘peanuts’ zegt men aldaar. Is Nederland dan zo klein ?? Toch draaien de artiesten er jaren op als het een hit worden en de tekstschrijver heeft dan ook een promotionele aanzet voor zijn andere werken. Er wordt minachtend gereageerd op dit fenomeen, maar wat zijn de artiesten zonder uitgekiend hitmateriaal. Het bewijst eigenlijk dat de platenfirma’s er niet echt bovenop zitten en het repertoire van de andere hitcharts niet echt goed volgen. Wij hoorden buitenlandse succesvolle artiestennamen voorbij komen, zoals Helene Fischer, Beatrice Egli, Andrea Berg, e.v.a. Mijn standpunt is dan ook: “Beter een goede cover die zich ergens bewezen heeft als een zonodig slecht geschreven eigen origineel werk.

Ik tip dan ook hierbij  alle partijen om e.e.a. netjes af te wikkelen, anders vrees ik dat er meer informatie te publiceren valt met naam en toenaam van deze dubieuze gang van zaken wat niet erg promotioneel werkt voor de actuele releases van de zangeressen van de betreffende artiesten en mij’s. De eerste rechtzaak is al geweest !!! Zie reacties……..

Vele Artiesten maar ook Kasteleins tonen aan dat zij totaal niets van auteursrechten en belastingen afweten !! 

Elke artiest die een gage ontvangt van beneden of boven de € 1000.- euro (trouwens alle artiesten groot of klein mogen hun lijsten inleveren) dus zij die een z.g. VAR-verklaring hebben moeten hun speellijsten inleveren en mogen de Buma-rechten op de nota incasseren, vermeerderd met de BTW. Als een artiestenburo er tussen zit dan kunnen zij dit voor de artiest oplossen en incasseren. Meerdere uitvoerige interviews heeft ondergetekende gedaan met o.a. Wolter Kroes en Emiel Hartkamp welke je kan zien en horen op de volgende clipjes. Hier kan iedereen weer iets van leren. Misschien komt men er nu eens achter dat men het repertoire niet van anderen moet nazingen maar zelf iets creeren zoals Frans Bauer dat nu doet. Als straks andere zangers liedjes van zijn hand gaan coveren zal hij er wel op letten. De meesten hebben weinig opgestoken van het muziekvak terwijl er elk jaar een soort beurs is in september in ‘s-Hertogenbosch.

Chazz Schindler 5 mei 2015.

Advertenties

Eén reactie to “Teksten en Ideeen”

  1. Laatste ontwikkelingen: Tekstschrijver René Beunders heeft per vandaag Berk Music voor de rechter gedaagd. Beunders schreef een 15-tal nederlandstalige songteksten, die door Berk Music werden opgenomen en uitgebracht. Het betreft hier nummers voor artiesten als Corry Konings, Jolanda Zoomer en Rob van Daal. Beunders heeft op de Eindhovense platenmaatschappij een vordering van ca. 4.400 euro. De zaak staat op de rol voor 5 januari a.s. bij het Kantongerecht te Eindhoven. Wordt vervolgd.


GRAAG REACTIE - EERST INLOGGEN OF REGISTREER

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: