Music-Leaks.nl
Een originele WordPress.com site voor kritieken

Melchior Rietveldt versus Buma Stemra

Hieronder een artikel in Pownieuws van 30 nov 2011 wat ik meteen aanvul en  corrigeer en vind dat POW het niet van een kant moet belichten.

Bestuurslid Jochem Gerrits van Buma-Stemra (Hij is een lid – aangeslotenene als High Fashion-muziekuitgever) gebruikt zijn functie (als muziekuitgever) om geld op te strijken (incasseren) van auteursrechten die nog uitbetaald moeten worden. (Logisch, hij heeft door zijn rek.crt verhouding en jarenlange expertise een goede ingang die serieus genomen wordt door BumaStemra) Gerrits is naast bestuurslid van de rechtenorganisatie ook de eigenaar van muziekuitgever High Fashion Music en heeft aangeboden om in die hoedanigheid een claim van componist Melchior Rietveldt op Buma-Stemra over te nemen. Als originele uitgever heb je met het vastgestelde regelement in de  overeenkomst veel meer mogelijkheden en buitenlandse relaties om het e.e.a. uit te spitten bij de diverse ook buitenlandse rechtenorganisaties. Iets waar je als zelfstandige auteur geen kaas van gegeten hebt)

Rietveldt heeft in 2006 voor een anti-kopieer spotje muziek gecomponeerd. Dit spotje is -zonder dat hij dit wist- in bioscopen vertoont en op een groot aantal DVD’s terechtgekomen. Daarvoor zou de componist per vertoning en gemaakte kopie een vergoeding moeten ontvangen van Buma-Stemra, maar de organisatie weigert al sinds 2007 werk te maken van zijn claim. Daardoor loopt hij mogelijk miljoenen mis.

(Dit alles hang af van de tijdsduur en afkoopvoorstellen – die we niet weten – en de statements die de diverse distr.maatschappijen hanteren en afrekenen)

Claim

Gerrits heeft componist Rietveldt voorgesteld de rechten op de muziek over te dragen aan zijn eigen uitgeverij. Door zijn functie als bestuurslid bij Buma-Stemra zit hij dichter op het vuur en kan hij er naar eigen zeggen voor zorgen dat Buma-Stemra wél over de brug komt. Voor deze dienst ontvangt Gerrits één-derde van de claim. Dit bedrag kan oplopen tot enkele miljoenen. (Mijn inschatting – ook deze markt 50 jaar kennende – dat Melchior een opgeblazen ballon voorbij ziet komen en dat deze uiteindelijk een zware tegenvaller zal worden, gezien het grijze en zwarte copieer en downloadcircuit waarin deze films terecht zijn gekomen, aldus mijn vermoeden. Hiervoor geldt: beter een vogel in de hand dan tien in de lucht) Mijn advies:- en dit kost niets –  laat een expert als Jochem er voor 1/3 deel in duiken.!!

Stemra-bestuurslid de heer Gerrits heeft vandaag zijn ontslag genomen.  Het bestuur stelt op prijs dat Gerrits het belang van Buma/Stemra laat prevaleren.

Buma/Stemra verleent volledige medewerking aan het vorige week aangekondigde onderzoek van het College van Toezicht collectieve beheersorganisaties Auteurs- en naburige rechten. Het college onderzoekt de achtergronden van de claim van componist de heer Rietveldt en de betrokkenheid van de heer Gerrits hierbij. Zo lang dit onderzoek loopt, doet het bestuur uit overwegingen van zorgvuldigheid geen mededelingen over deze kwestie. Gerrits was vorige week onderwerp in een reportage van het tv-programma PowNews. Het Buma/Stemra-bestuur heeft in september dit jaar al aangekondigd een onafhankelijke voorzitter te benoemen. Vandaag is besloten om op korte termijn een onafhankelijke interim-voorzitter aan te stellen, die zal toezien op de governance, waaronder de vorming van een nieuwe bestuursstructuur.  Het traject om daartoe te komen was, met inbreng van externe expertise, al ingezet. De Algemene Leden Vergadering zal hierover in mei 2012 een beslissing nemen. Buma/Stemra blijft zich volledig inzetten voor het behartigen van de belangen van de bij haar aangesloten tekstdichters, componisten en muziekuitgevers en het optimaliseren van de dienstverlening.

Advertenties

15 Reacties to “Melchior Rietveldt versus Buma Stemra”

 1. Begint het niet bij de Stemra zelf? Creeer je niet een dubbelrol als je bestuursleden voor 1/3 uit uitgevers (moet) bestaa(t)n. Triest is wel dat, als je het hele interview hebt gehoord, dat hij de hele tijd de zwaktes van stemra benadrukt en de sterktes van High Fashion (oftewel hemzelf). Dat is triest. Maar goed het blijft natuurlijk zeer dubieus. Ken trouwens nog zo’n verhaal; Henkjan Smits (je weet wel ‘dé ontdekker van heel beroemd Nederland’) ging als A&R-manager bij BMG ook singles van z’n vriendjes uitbrengen -waar hijzelf een aandeel in had-. Hoor ik hem bij Pownews weer dingen zeggen over deze man, dan begin ik pas echt te braken.

 2. Valt me toch wel op dat al het negatieve nieuws over powned weg is. Aan Dhr. J. Smit zou ik willen zeggen; Zelf ook genoeg opgestreken toch. Tja business is business en voor niets gaat de zon op. Ik ken Jochem ook erg goed en ken hem als een zeer integere man. Je schetst nu een totaal verknipt beeld, omdat je zelf er meer uit had willen slepen. Nee is ook een antwoord!!!!! Zoals ik al eerder zei; Morgen is iedereen het vergeten en heeft Jochem een slechte naam. Ongelofelijk!!! Het is nu al geen nieuws meer. Jullie profiteren allemaal en zonder uitgeverij verdienen jullie niets!!!! Ik sta 100% achter de uitspraken en na het horen van de volledige uitzending krijg je ook een ander beeld!!!!!!!!
  bloem37 | 02-12-11 | 00:18 | niet ok!
  Tjee Powned, dit is echt niet te geloven. Een waar bericht en kritiek op jullie wordt gewoon verwijderd uit de reacties. Zeer zeer zwak. Maar ja dat wisten we eigenlijk ook wel van jullie. Ik weet wel wie er echt corrupt is!!!
  Arie1711 | 02-12-11 | 12:40 | niet ok!
  Klopt Arie, dat doen ze dus gewoon!!!
  bloem37 | 02-12-11 | 18:36 | niet ok!
  Pownieuws is altijd en alleen maar uit op sensatie, de boel opfokken en de rest overlaten aan de bekvechters. Kijkcijfers daar gaat ’t gewoon weer om.
  Als het goed afloopt voor Jochem en de BS zul je hen daar niet meer over horen. Erg zwak en juist opgemerkt Arie1711 en bloem37 – ” title=”http://music-leaks.nl

 3. Heb het hele gesprek beluisterd en volgens mij wordt Jochem hier toch echt benaderd als uitgever en niet als Buma Stemra bestuurslid. Dat hij als bestuurslid een claim extra onder de aandacht kan brengen is alleen maar meegenomen. Ik ben al 24 jaar Buma/Stemra lid en heb ook al 24 jaar een uitgever (niet Jochem Gerrits) die zich namens mij inspant om mijn auteursrechten in binnen- en buitenland te behartigen. Daar heb ik graag 33% voor over!

  Ik heb absoluut mijn twijfels over de verdeelsleutels die Buma/Stemra hanteert. Is er een “old boys network” waar veel aan de strijkstok blijft hangen? Vast wel.. Hoor ik daarbij? Zeker niet…

  Jochem Gerrits ken ik zakelijk al jaren en hij heeft namens mij diverse licenties geregeld, waarvoor ik hem altlijd met plezier een aandeel in de opbrengsten heb gegund. Feit is dat de Nederlandse muziekindustrie 1 grote boevenbende is – het vervelende is dat nou juist Jochem Gerrits tot de uitzonderingen behoort die al die jaren voor alle licenties op tijd royalty statements verstuurt en deze per ommegaande betaalt. Van alle verzamel-cd’s waar ik op sta zijn het alleen de verzamel-cd’s die door Jochem’s High Fashion zijn bemiddeld waarvan ik netjes een exemplaartje per post ontvang… Je moest eens weten hoe vaak ik wel niet een track van mezelf ben tegengekomen op een verzamelaar of downloadsite waarvoor ik er persoonlijk achteraan moest gaan wie deze zonder toestemming heeft gebruikt om dit alsnog achteraf te regelen.

  Het lijkt er overigens sterk op dat het hele telefoongesprek nooit bedoeld was om de belangen van Melchior Rietveldt te behartigen, maar vooral om uitspraken uit te lokken die, eenmaal aan elkaar geknipt, een naar mijn idee verkeerd beeld scheppen. Buma Stemra mag van mij zeker onder de loep worden genomen – maar niet op deze op sensatie beluste manier, waarbij naar mijn mening de verkeerde persoon aan de schandpaal is genageld.

  • Mee eens, ik sta ook achter Jochem. Hij is een zakelijke nazaat van Willem van Kooten. Daar heeft ie ook veel geleerd. Hij rekent netjes af (als er iets af te rekenen is) Laat hem ook eend induiken op het “TOPPERS- ” gebeuren in de Arena, waar veel werken van collega’s en mij worden gezongen en geexploiteerd.

 4. Heel muzikaal Nederland weet al 50 jaar dat BS die claimt de belangen van artiesten te dienen er niet voor schroomt artiesten te benadelen om bevriende producenten en uitgevers te bevoordelen en daar ook heel erg ver in durft te gaan. Daar is niet een enkel bestuurslid debet aan, het is simpelweg de normale gang van zaken in deze organisatie. Maar ja, ze hebben het alleenrecht dus wie doet ze wat? Hoezo machtsmisbruik?

 5. van donderdagavond op RTL4 Boulevard door Brit Maasland, erg amateuristisch belicht!

  BESTUURSLID BUMA LAAKT UITZENDING POWNEWS

  Weer heisa rond de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Bestuurslid Jochem Gerrits is vandaag opgestapt na een item in PowNews over belangenverstrengeling.

  In de uitzending van PowNews woensdagavond beweerde componist Melchior Rietveldt dat hij naar schatting nog 1 miljoen euro krijgt van Buma/Stemra voor een liedje dat hij schreef voor een anti-piratenrij filmpje van stichting Brein. Volgens Melchior is dat zonder zijn medeweten gebruikt op miljoenen dvd’s van ondermeer Happy Feet en Harry Potter.
  Buma/Stemra bestuurslid Jochem Gerrits, zelf muziekuitgever, zou de componist hebben aangeboden de auteursrechtenorganisatie zover te krijgen hem uit te betalen. In ruil daarvoor vroeg een derde van het totaalbedrag.
  Naar aanleiding van het item trad Jochem Gerrits vooralsnog tijdelijk af. “Ik moet eerlijk zeggen: ik ben me werkelijk het lazarus geschrokken”, vertelt hij donderdag in RTL Boulevard. “Ook omdat het een zaak is die heel vakkundig zo uit zijn verband getrokken is. Daar kun je je haast niet tegen verdedigen.”
  Volgens een woordvoerder van Buma/Stemra heeft Melchior Rietveldt wel degelijk betaald gekregen voor zijn muziek. Om welk bedrag het gaat wil Buma niet zeggen. “Het is in ieder geval veel minder dan de 1 miljoen euro die hij wil krijgen.”
  Het bestuur van Buma/Stemra buigt zich woensdag over de kwestie.

 6. Buma/Stemra bestuurder treedt tijdelijk terug.

  Buma/Stemra bestuurslid Jochem Gerrits is tijdelijk teruggetreden uit zijn functie. Aanleiding hiervoor is de uitzending van Pownews van woensdagavond waarin zijn integriteit in twijfel wordt getrokken. Jochem Gerrits is het absoluut niet eens met de aantijgingen van Pownews en wil zijn handen vrij hebben voor de verdediging..De terugtreding is van kracht tot de bestuursvergadering van 7 december waar het bestuur van Buma/Stemra zich over de situatie zal buigen.

 7. Kolder!! Huiswerk is goed genoeg gedaan. Punt is dat Gerrits als bestuurslid al op de hoogte is en in die rol de boel moet oppakken. Wat Gerrits nu doet is zijn taak/plicht als bestuurslid verzaken en alleen de zaak oppakt als hij beloond wordt via zijn uitgeverij. BS moet gewoon betalen, klaar!
  Het is een storm in ’n glas water, geloof me maar!!

  • Pownieuws was weer op zoek naar sensatie om kijkcijfers te genereren. Jammer dat het zo werkt bij de media.

   • Aan Pownieuws: Als jullie een zaak sterk willen belichten, prima, ik blijf jullie volgen, maar erg eenzijdig is er gewerkt. BumaStemra weet nog geen raad met die z.g. muziekjes die erg kort zijn en nauwelijks een melodie bevatten die veelal voor de leaders zitten van video’s. Ook is er heel lang geouwehoerd over het gebruik van jingles of fragmenten. Ook hebben diverse producenten een lage afkoopdeal met BumaStemra, dus het wordt een hele klus om alles op een rails te zetten, nog afgezien van het grijze en zwarte circuit dat geraamd is op 90% van de markt (daar zit het het z.g. verdwenen geld)
    Er komt nog bij dat de z.g. eiser waarschijnlijk niet alles eerlijk heeft verteld, welke deal, welke gesprekken en kontrakten ie had met de aan hem gegeven prognoses. Dat hij dit opblaast naar miljoenen bewijst dat hij jullie omroep gebruikt om zichzelf in de ‘markt ‘te zetten. Eigenlijk zijn jullie erin gestonken en is nog geen echt nieuws.! Dat heb je ervan als er weinig kennis is op deze toch al ingewikkelde materie. Daar wilde Jochem (denk ik) zich sterk voor maken. In omroep- en muziekland staat Jochem nu echt op de kaart. Wat zal Willem lachen !! gr. Cees http://www.music-leaks.nl

 8. Geplaatst 13:09 door Chazz Scgindler. Pownieuws is een van mijn favoriete uitzendingen maar deze keer sloegen ze toch echt de plank mis. Als men meer achtergrondinformatie – dus beter huiswerk – had gedaan, dan had e.e.a er voor alle partijen minder schadelijk uit gezien en was ’t toch opmerkelijk nieuws. Eerst alles lezen .De BumaStemra (BS) betalen niet aan artiesten maar aan auteurs (componisten en tekstdichters en muziekuitgevers, in principe iedere partij vastgesteld op 1/3 deel). Aangesloten muziekuitgevers met ervaring worden door de leden zelf gekozen. Wat doet een advocaat als een klant zoals Melchior binnenkomt, die vragen immers veel hogere (niet vastgestelde) tarieven. De BS bestaat immers al heel lang en is de grootste officiele rechtenorganisatie van ons land. Ik denk dat Melchior er ook lid van is, dus heeft hij daarmee zelfs al zijn rechten van incasso overgedragen aan BS.
  Nederland heeft blijkbaar veel domoren, lees ik nu, vandaar die illegale download- en copieerbedrijfjes. Meer info: http://www.music-leaks.nl

  • @Chazz, Gerrits had zijn rol bij Stemra moeten gebruiken om Stemra te laten uitbetalen als incasso bureau. Daar betaalt Melchior premie voor. Omdat Stemra dus niet doet wat het moet doen, gaat een bestuurslid het voor geld oppakken? Dan kun je Stemra beter opheffen. Ik heb de hele audio opname gehoord en ja iets zachter dan de tv opname. Toch valt Gerrits als bestuurder veel te verwijten en heeft baat bij een slecht functionerende Stemra. Is dat zijn verdienmodel?

 9. Een beetje alsof je bij de woningbouw op een betere plek op de lijst zou komen als je iemand van die organisatie wat geld toeschuift. Dat geld geef je dan natuurlijk niet aan hem als woningbouwmedewerker, maar als mediator die goede contacten heeft bij de woningbouw. Mijn advies: laat een onafhankelijke expert zoals een advocaat, maar zeker niet Jochem, er voor 1/3 deel induiken.

 10. Man, man, man, waar heb je het over.
  Die Gerrits heeft gewoon zijn positie misbruikt en daarvoor geld gevraagd. En dan kun je wel gaan beweren dat die Rietveldt hiermee een betere kans maakt om iets van zijn geld terug te zien. Het is en blijft corrupt.

 11. Sorry hoor, wat een lulkoek. Ze moeten toch gewoon BETALEN voor het gebruik van muziek, waarom moet daar een EXPERT voor werken. Het is toch gewoon klaar. Het is zijn muziek en dan moeten ze betalen voor gebruik??


GRAAG REACTIE - EERST INLOGGEN OF REGISTREER

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: